Zoutelektrolyse: chloor of geen chloor?

Zoutelektrolyse: chloor of geen chloor?

Er bestaan heel wat misverstanden rond het gebruik van een zoutelektrolyse in zwembaden en spa’s. Een van dit misverstanden is dat er geen chloor meer aanwezig is in het bad. Dit klopt NIET! Als uw zwembad is uitgerust met een systeem voor zoutelektrolyse wordt er steeds ter plaatse vrije chloor aangemaakt! Hoge chloorconcentraties zijn dus nog steeds mogelijk in een bad met zoutelektrolyse. Het regelmatig manueel controleren van de vrije chloor- (HI701) en pH- (HI98127HI98100) waarde is en blijft noodzakelijk.

Een tweede misverstand is dat een zoutelektrolyse een automatische waterbehandeling is. Dit klopt NIET. Een zoutelektrolyse is eigenlijk niets meer dan een continue dosering van chloor (chloorfabriek). Als gebruiker bepaal je zelf de chloorproductie door het toestel in te stellen op een lage of hoge intensiteit (vaak aangegeven in een percentage). De benodigde hoeveelheid chloor in het zwembad is echter afhankelijk van het weer en het zwemgedrag. Mooi weer en veel zwemplezier betekent meer chloorverbruik. Een zoutelektrolyse dien je op basis hiervan zelf aan te sturen. Een dagelijks bezoek aan de technische ruimte in de zomer is niet ondenkbaar. CONCLUSIE: een zoutelektrolyse is geen automatische chloorregeling en over- of onderdoseringen van chloor komen zeer frequent voor. Bovendien zal de pH van het water ook stijgen als gevolg van de aanmaak van chloor. Hierdoor dient de pH van het water regelmatig te worden gemeten en verlaagd met pH minus of een zuur.

Tenslotte is het zout aanwezig in het water agressief naar alle metalen en andere onderdelen van de technische installatie (ladder, as van een rolluik, circulatiepomp, filter …). Op lange termijn heeft het gebruik van zout vaak heel wat nadelen!

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie

Où puis-je trouver les produits adéquats ?

Rechercher les produits adéquats pour la mesure et le
traitement de votre piscine ?

Trouver les distributeurs